CSAK NŐKNEK!

❅❅❅ Kedves régi és új Vendégeink! Várunk szeretettel mindenkit a Mozgásstúdió óráira, órarend szerinti nyitvatartással! Mottónk: az intenzív mozgást soha nem késő elkezdeni, újrakezdeni, de a jó egészség és jó közérzet érdekében rendszeresen végezni ajánlott!  ❅❅❅

Kuslitsné Zemlényi Borbála

gyógytornász-fizioterapeuta
Fitmummy® posztnatális tréner

Gyógytornász diplomámat a Semmelweis Egyetemen szereztem, 2013-ban. A Péterfy Sándor utcai Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs osztályán helyezkedtem el, ahol nagyrészt traumatológiáról érkező betegek rehabilitációjával foglalkoztam.

Ortopéd műtéteket követően (például csípőprotézis beültetés), illetve neurológiai történések (agyvérzés, stroke) intenzív ellátása után is érkeztek az osztályra páciensek, így a rehabilitáció ezen területein is tapasztalatot szerezhettem.  Gyógytornászként nagyon fontos feladatomnak tartottam már akkor is a mozgásszervi problémák kialakulásának megelőzését, ezért is dolgozom prevenciós jelleggel itt a Mozgásstúdióban, immáron 6. éve. Első gyermekem születése óta a kórházban nem dolgozom, de a Mozgásstúdióban nem hagytam fel a prevenciós területen folytatott munkámmal, illetve különböző terápiás lehetőségeket, technikákat tanultam és tanulok jelenleg is. Nagyon fontosnak tartom, hogy folyamatosan fejlődjek, tanuljak, hogy minél több eszköz és lehetőség legyen a kezemben a páciensek segítésére.

Általam tanult technikák

 • Proprioceptiv Physiotape Alaptechnikák (2013. április)
 • Mckenzie A (2014. május)
 • Funkcionális tréning (2014. szeptember)
 • FDM 1 (2018. augusztus)
 • FDM 2 (2019. február)
 • FDM 3 (2019. január)
 • Fascia tréning (2019. május)
 • Flossing (2019. november)
 • FDM BABY (2021. április)
 • FITMUMMY® POSZTNATÁLIS TRÉNING (2021. október)
 • Hegkezelés (2022. április)

Kialakult mozgásszervi panasz esetén (ízületi-és izomfájdalmak, gerincbántalmak), érdemes egyéni vizsgálaton és kezelésen részt venni. A panaszok enyhítésével, megszüntetésével az egyéni kezelés során elérhetjük, hogy csoportos foglalkozásokon is részt tudjon venni, és örömét lelje a mozgásban. A komplex terápia egy részét az aktív tornagyakorlatok teszik ki, de legtöbb esetben szükség van bizonyos manuális technikák alkalmazására, a kialakult kötőszöveti elváltozások kezelésére. 

Általam használt kezelési technikák rövid ismertetése:

Kineziotape technika:

A kinesiotape rugalmas, öntapadós szalag, mely megfelelő felhelyezéssel különböző mozgásszervi panaszok kezelésének rendkívül hatékony kiegészítője lehet. A kinesiotaping módszer a test öngyógyító képességének aktivációján alapul. Hatást fejt ki az izomfunkciókra, ízületi funkciókra, a vér-és nyirokerekre, valamint az idegrendszerre a receptorok aktiválásán keresztül.

Fascia tréning:

Eddigi elképzeléseinkkel ellentétben nem csak az izomzatunkat kell erősíteni, nyújtani, karbantartani ahhoz, hogy egészséges, jól terhelhető legyen a mozgásszervrendszerünk. A szervezetünket behálózó, belső szerveket támasztó és az izmok egymáson való elcsúszását biztosító fascia hálózat állapota kulcsfontosságú mozgásaink, edzéseink során. A rugalmatlan, összetapadt, kiszáradt fascia rétegek az izmok munkáját akadályozzák, teljesítményüket és állóképességüket csökkentik, ezzel fájdalmat és sérüléseket okozva. A fascia tréninggel ezekre a kötőszövetes elemekre hatunk, regenerálódásukat elősegítjük, nyújthatóságukat és rugalmasságukat fejlesztjük.

SMR henger (self- myofascial release, kötőszöveti önmasszázs):

A henger helyes használatával beépíthetjük a mindennapjainkba a szervezetünket behálózó, létfontosságú fasciahálózatunk és izmaink karbantartását- feszességének oldását. A különböző receptorok aktiválásán keresztül a kötőszöveteink állapotát az önregenerálódás útjára tereli.  

Köpöly

Ősi technika a fasciális rétegek és izmok mobilizálására.

Dynamic Flossing: 

Fasciamobilizációs technika, mely során egy rugalmas gumiszalag segítségével, kompressziós erők létrehozásával tudunk kötőszöveti összenövéseket és hegeket mobilizálni.

Hegkezelés:

Hegek és addhéziók manuális és/vagy eszközös (flossing, köpöly) kezelése, mobilizálása. Testünk bármely részén található heg képes a minket behálózó kötőszövetben, fasciában feszültséget generálni, ezáltal a test távoli pontjára is hatással van/lehet, mivel megfogja, és mobilitásában és funkciójában gátolja azt. 

Fascia Disztorziós Modell-FDM technika:

Krónikus és akut fájdalmak, hatékony csökkentése, megszüntetése a kötőszövetben kialakult disztorziók (elváltozások) kezelésével. Ezeknek felismerése a páciens testbeszédén, és alapos kikérdezésén alapszik.

BABA FDM:

A magzati élet és a születés során a baba teste fiziológiásan kisebb-nagyobb traumának van kitéve, melyek hatására a kötőszöveteiben disztorziók jöhetnek létre. Ezen elváltozások fájdalmasak is lehetnek, de előfordul, hogy „csak” funkció kiesésben mutatkoznak meg, melyeket a baba szervezete kompenzálni igyekszik, ám hosszú távon sok mozgásszervi probléma adódhat belőle. 

Ha a gyermek sírós, szopási nehézségekkel küzd, túl gyors vagy lassú a mozgásfejődése, nyugtalan az éjszakai alvása, sokat bukik, vagy esetleg aszimmetrikus a mozgása, fejtartása, esetleg nem szeret hasalni, érdemes szakemberhez fordulni, mert mind utalhat valamilyen disztorzió jelenlétére. A babáknál nagyon fontos hogy minél előbb kikezeljék a disztorziókat, hogy ne épüljön rá újabb és újabb eltérés. 

Funkcionális trénig:

Az emberi test funkcionális, fiziológiás és hétköznapi mozgásaira épülő edzésforma. Komplex gyakorlatsorok erősítéssel, egyensúly-és koordináció fejlesztő, gerincstabilizáló és nyújtó gyakorlatokkal, Az egyéni kezelés során személyre szabottan.

McKenzie (A) terápia:

A lumbális gerinc mechanikai eredetű elváltozásainak vizsgálata, a porckorongsérv, illetve annak megelőző állapotainak mechanikus úton való, adekvát kezelése.

FITMUMMY® POSZTNATÁLIS TRÉNING

A várandósság során nagy változásokon megy át a női test. Megnyúlnak, meggyengülnek a hasizmok, túlterhelődnek a medencefenéki izmok, gátizmok, gyengülnek a hátizmok, átalakul a testtartás. A szülés utáni teendők, a szoptatás, a babával való intenzív foglalkozás tovább ronthatja a kismama fizikai fittségi állapotát. A test felborult izomegyensúlya hozhatja magával a különböző mozgásszervi panaszokat – nyak-, váll-, hátfájás, derékfájdalom -, a rossz testtartást, a medencefenéki izomzat, gát-, záróizmok meggyengülésével inkontinencia is előfordulhat, a szétnyílt hasizom állapota tovább romolhat.

FITMUMMY® POSZTNATÁLIS TRÉNING egy 3 lépcsős komplex regenerációs program. Az első lépcső a lokális regeneráció, mely a haránt hasizom aktivációjából, a medencefenék tornájából, a légzésminta rendezéséből és tartásjavításból áll. A második lépcső a pelvico-lumbalis stabilizáció, majd az utolsó a funkcionális mozgásminták tanulása, gyakorlása.

Az első lépcsőfok elemei már a gyermekágyas időszakban gyakorolhatóak, császármetszés esetén is, mivel a mozgás és a megfelelő izomaktivációk a keringés javításával a sebgyógyulásra is pozitív hatással vannak.

Mozgásszervi panaszok esetén, illetve szülés utáni állapotfelmérés és regenerációs tréning érdekében keressenek bizalommal egyéni gyógytorna foglalkozásra, időpont egyeztetésre.

Kuslitsné Zemlényi Borbála
borizem@gmail.com

06 20 6633475