CSAK NŐKNEK!

❅❅❅ Kedves régi és új Vendégeink! Várunk szeretettel mindenkit a Mozgásstúdió óráira, órarend szerinti nyitvatartással! Mottónk: az intenzív mozgást soha nem késő elkezdeni, újrakezdeni, de a jó egészség és jó közérzet érdekében rendszeresen végezni ajánlott!  ❅❅❅

A tanfolyamról és egyéni medencefenék tornáról.

A Stúdiónkban tanított gátizomtorna, medencefenék torna a Kegel gyakorlatokra, a nemzetközi és hazai szakirodalomra, klinikumra, valamint a Sasvári-féle új felfogású, funkcionális gátizomtorna, medencefenéki izomtorna módszerre épül, amely komplex módon megerősíti a medencefenéki izmokat és az együttműködő mély hasizmokat is (lapos has visszanyerése), valamint a mély gerinctartó izmokat is (fokozott homorítás megszüntetése a derékban), helyreállítva ezzel az izomegyensúlyt a medencefenéki izmok és a törzsizmok,  ún. „core” izmok között, így a helyes medencetartást és testtartást.

Ezen komplex módszer egészséges kontroll csoporttal összehasonlító, randomizált vizsgálatait a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Urológiai Osztályán végeztük, melynek objektív, perineometriás vizsgálati eredményei alapján a betegcsoport medencefenéki izomzat megerősödéselaikus megnevezéssel „a hüvelyi szorító erő” átlagértéke elérte az egészséges csoport erőszintjét, és mintegy háromszorosára nőtt a betegcsoport tornaprogram előtti átlagértékhez képestAz állóképesség, az izomzat megtartó képessége, pedig mintegy ötszörösére nőtt 2,5 hónap intenzív gyakorolás eredményeként, meghaladva az egészséges csoport ezen átlag értékeit! A stresszinkontinencia tünetei pedig – középsúlyos esetekben is – az érintettek 98%-nál teljesen megszűntek a 10. hétre! A tudományos vizsgálat a Magyar Kontinencia Társaság I. Kongresszusán, Keszthelyen, 2005. november 24-26-án került bemutatásra.

A részletes vizsgálati eredményekről a „Tudományos közlemény” oldalon olvashat. (Megjelent: Fizioterápia 2008. 4. számában/MGYFT szakmai folyóirat/

Csoportos tanfolyam: csak tünetmentes nők részére, megelőzés céllal, adott hónap 3. szombatján 10.30-13.30 (min. 5 fő jelentkezés esetén) 3 óra időtartamban, előzetes jelentkezéssel a megadott elérhetőségeken. Kiegészítésként ajánlott további 3-4 óra kontroll gyakorló órán való részvétel 3 hónapig.

Gyakorló óra: csoportos tanfolyamot végzetteknek, és az „Intim izmok tornája- Funkcionális gátizomtorna, medencefenéki izomtorna.” c. ismeretterjesztő, oktató videofilmet megvásárolók részére előzetes egyeztetéssel, bejelentkezéssel.

A csoportos tanfolyamon a résztvevők részletes egészségügyi ismereteket kapnak a vizeletinkontinencia fajtákról, a stressz inkontinencia kialakulásának okairól, a megelőzés lehetőségeiről, a szükséges életmódbeli változtatásokról, és egyéni konzultáció során a személyes problémák megoldásáról. Szemléletes, animációs anatómiai ismertetés során megismerik a medencefenéki izomzat, gátizmok, záróizmok felépítését, pontos működését. A gyógytornász mindenkinél speciális, manuális  kontroll vizsgálattal állapítja meg a megfelelő izomműködtetést, és az esetleges medencefenéki izom funkció zavart, az izom egy-, vagy kétoldali sérülését, működési koordinációs zavarát. A résztvevők is le tudják ellenőrizni a medencefenéki izom, gát-, záróizmok helyes működtetését a megtanult tapintással végzett önkontrollal, illetve a különféle testhelyzetekben végzett, az intim izmok működését megéreztető gyakorlatokkal és próbákkal, melyek egyértelmű, önellenőrzési bizonyosságot adnak a helyesen végzett speciális gyakorlatok elsajátításához. A résztvevők saját állapotuknak megfelelő, egyénre szabott és meghatározott írásos „erősítési tervet” kapnak az otthoni gyakoroláshoz.

Egyéni igény alapján lehetőség van biofeedback kontroll vizsgálatra, Peritron, digitális nyomásmérő, perineométer mérőkészülék – hüvelyi szondával végzett mérés – segítségével, ami objektív visszajelzést ad a medencefenéki izomzat aktuális erejéről, állóképességéről, lazítási képességéről és a helyes izomműködtetés megérzéséről. A személyre szabott gyakorlatsort csak a kontrollált izomműködés és objektív mérés alapján lehet igazán meghatározni!

Egyéni medencefenék torna foglalkozás

A szülés, különösen a hüvelyi szülés után súlyosabb medencefenéki elváltozások keletkezhetnek, melyek feltétlenül egyéni, személyre szabott foglalkozást igényelnek. A szülész-nőgyógyász, urogynekológus szakorvosi vizsgálat után, annak megállapításai alapján, minél előbb szükséges a medencefenéki izmok sérüléseinek, dysfunkciójának, a szervi süllyedéseknek, az esetleges hüvelyi sérveknek a komplex, funkcionális medencefenéki izomtornával történő kezelése.

A fizioterápiás állapotfelmérés része a digitális nyomásmérő, Peritron biofeedback készülékkel történő vizsgálat, mellyel objektíven fel tudjuk mérni a medencefenéki izmok alaptónusát, erejét, állóképességét és ellazítási képességét. A csoportos tanfolyamnál vázolt elméleti és gyakorlati felkészítést követően az egyénre szabott gyakorlatsort írásban is megkapják a páciensek, amit megbeszélés szerint, otthoni gyakorolással kell végezni. Kettő-négy hetente egy alkalommal szükséges kontrollálni a helyes gyakorlatvégzést, és a mérőkészülékkel való vizsgálatokkal az objektív erősödési mértéket legalább 3-4 hónapon keresztül. Így követhető, látható a megerősödés folyamata a medencefenéki izmokban. Egyúttal kontrolláljuk a mélyhasizmok, gerinctartó mélyizmok, core izmok megerősödését, a helyes testtartás kialakulását. Adott esetekben kiegészítő terápiát kell alkalmazni – elektrostimulációt, vagy kockapesszáriumot, melynek méretét a szülész-nőgyógyász szakorvos állapítja meg -, ha szükséges a kialakult elváltozások, tünetek hathatósabb megszüntetésére.

Klimax korban, de életvitelünkből eredően is bármely életkorban, szintén súlyosabb elváltozások, tünetek keletkezhetnek, melyek egyéni foglalkozást igényelnek. A szülés, főként többszöri hüvelyi szülés után, régmúltban keletkezett, de fel nem derített, és nem kezelt medencefenéki elváltozások, szervi süllyedések a hormonális változások hatására előjönnek, jelentkezhetnek, melyeket életvitelünk is nagymértékben súlyosbíthatott. Ezen esetekben is egyéni medencefenék torna foglalkozásra van szükség, melyet meg kell előznie egy 3 hónapnál nem régebbi szülész-nőgyógyász,  urogynekológus vizsgálatnak a kismedencei, medencefenéki elváltozások feltárására.  Az egyéni foglalkozás időtartama 2 x 45 perc gyógytorna óra egyben, azaz 1,5 óra.

Férfiak részére is van lehetőség egyéni medencefenék torna kezelésre, akiknél prosztata műtét után vizeletinkontinencia alakult ki.
A csoportos tanfolyamot, a gyakorló órákat és az egyéni medencefenék torna foglalkozást vezeti Sasvári Éva gyógytornász.

Jelentkezés :