CSAK NŐKNEK!

❅❅❅ Szeretettel várjuk régi és új Vendégeinket mozgásprogramjainkra órarend szerinti nyitvatartással! Mottónk: Az intenzív mozgást soha nem késő elkezdeni, újrakezdeni, de a jó egészség, jó közérzet és fittség érdekében rendszeresen folytatni ajánlott! ❅❅❅

A tanfolyamról és egyéni medencefenék tornáról.

A Stúdiónkban tanított gátizomtorna, medencefenék torna a Kegel gyakorlatokra, a nemzetközi és hazai szakirodalomra, klinikumra, valamint a Sasvári-féle újfelfogású, funkcionális gátizomtorna, medencefenéki izomtorna módszerre épül, amely komplex módon megerősíti a medencefenéki izmokat és az együttműködő mélyhasizmokat is (laposhas visszanyerése), mély gerinctartó izmokat is (fokozott homorítás megszüntetése a derékban), helyreállítva ezzel az izomegyensúlyt a medencefenéki izmok és a törzsizmok, ún. „core” izmok között, így a helyes medencetartást, testtartást.
Ezen komplex módszer egészséges kontroll csoporttal összehasonlító, randomizált vizsgálatait a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Urológiai Osztályán végeztük, melynek objektív, perineometriás vizsgálati eredményei alapján a betegcsoport medencefenéki izomzat megerősödése, laikus megnevezéssel „a hüvelyi szorító erő” átlagértéke elérte az egészséges csoport erőszintjét, és mintegy háromszorosára nőtt a betegcsoport tornaprogram előtti átlagértékhez képest. Az állóképesség, az izomzat megtartó képessége, pedig mintegy ötszörösére nőtt 2,5 hónap intenzív gyakorolás eredményeként, meghaladva az egészséges csoport ezen átlag értékeit! A stresszinkontinencia tünetei pedig – középsúlyos esetekben is – az érintettek 98%-nál teljesen megszűntek a 10. hétre! A tudományos vizsgálat a Magyar Kontinencia Társaság I. Kongresszusán, Keszthelyen, 2005. november 24-26-án került bemutatásra.
A részletes vizsgálati eredményekről a „Tudományos közlemény” oldalon olvashat. (Megjelent: Fizioterápia 2008. 4. számában/MGYFT szakmai folyóirat/)

Csoportos tanfolyam: csak nők részére, adott hónap 3. szombatján 10.30-13.30 (min. 5 fővel 3 óra) időtartamban, melynek kiegészítéseként ajánlott további 4-5 óra gyakorló órán való részvétel 2-3 hetente.

Gyakorló óra: csoportos tanfolyamot végzetteknek, és az „Intim izmok tornája- Funkcionális gátizomtorna, medencefenéki izomtorna.” c. ismeretterjesztő, oktató videofilmet megvásárolók részére előzetes egyeztetéssel, bejelentkezéssel.

A csoportos tanfolyamon a résztvevők részletes egészségügyi ismereteket kapnak a vizeletinkontinencia fajtákról, a stressz inkontinencia kialakulásának okairól, a megelőzés lehetőségeiről, a szükséges életmódbeli változtatásokról, és egyéni konzultáció során a személyes problémák megoldásáról. Szemléletes, animációs anatómiai ismertetés során megismerik a medencefenéki izomzat, gátizmok, záróizmok felépítését, pontos működését. A gyógytornász mindenkinél speciális, manuális  kontroll vizsgálattal állapítja meg az esetleges medencefenéki izom funkció zavart, az izom egy-, vagy kétoldali sérülését, működési koordinációs zavarát. A résztvevők is le tudják ellenőrízni a medencefenéki izom, gát-, záróizmok helyes működtetését a megtanult tapintással végzett önkontrollal, illetve a különféle testhelyzetekben végzett, az intim izmok működését megéreztető gyakorlatokkal és próbákkal, melyek egyértelmű, önellenőrzési bizonyosságot adnak a helyesen végzett speciális gyakorlatok elsajátításához.

A résztvevők saját állapotuknak megfelelő, egyénre szabott és meghatározott írásos „erősítési tervet” kapnak az otthoni gyakoroláshoz, melyet orvosi beutalóval érkező, inkontinens, medencefenéki izom, „core” izmok dysfunkciójával rendelkező egyéneknél 8-12 hetes követéssel, a helyes gyakorolás segítésével kontrollálunk.

Egyéni igény alapján lehetőség van biofeedback kontroll vizsgálatra, Peritron, digitális nyomásmérő, perineométer mérőkészülék – hüvelyi szondával végzett mérés – segítségével, ami objektív visszajelzést ad a medencefenéki izomzat aktuális erejéről, állóképességéről, lazítási képességéről és a helyes izomműködtetés megérzéséről. A személyre szabott gyakorlatsort csak a kontrollált izomműködés és objektív mérés alapján lehet igazán meghatározni!

Egyéni medencefenék torna foglalkozás

A szülés, különösen a hüvelyi szülés után súlyosabb medencefenéki elváltozások keletkezhetnek, melyek feltétlenül egyéni, személyre szabott foglalkozást igényelnek. A szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgálat megállapításai alapján, minél előbb szükséges a medencefenéki izmok sérüléseinek, dysfunkciójának, a szervi süllyedéseknek, az esetleges hüvelyi sérveknek a komplex, funkcionális medencefenéki izomtornával történő kezelése.

Állapotfelmérést követően az egyénre szabott gyakorlatsort írásban is megkapják a páciensek, amit megbeszélés szerint, otthoni gyakorolással kell végezni. Hetente egy alkalommal szükséges kontrollálni, legalább 2,5 hónapon keresztül a megerősödés folyamatát a medencefenéki izmokban, valamint a mélyhasizmok, gerinctartó mélyizmok megerősödését, a helyes testtartás kialakulását. Adott esetekben kiegészítő terápiát, alkalmazni – elektrostimulációt, vagy kockapesszáriumot -, ha szükséges a kialakult tünetek hathatósabb megszüntetésére.

Klimax korban, de életvitelünkből eredően is bármely életkorban, szintén súlyosabb tünetek keletkezhetnek, melyek egyéni foglalkozást igényelnek. A szülés, főként többszöri szülés után sérült, de nem kezelt medencefenéki elváltozások, az akkor keletkezett minimális elváltozások, szervi süllyedések a hormonális változások hatására ismét jelentkezhetnek, melyeket életvitelünk nagymértékben súlyosbíthat. Ezen esetekben is egyéni medencefenék torna foglalkozásra van szükség.    Férfiak részére is van lehetőség egyéni medencefenék torna kezelésre, akiknél prosztata műtét után vizeletinkontinencia alakult ki..A csoportos tanfolyamot, a gyakorló órákat és az egyéni medencefenék torna foglalkozást Sasvári Éva gyógytornász vezeti.

Jelentkezés : 

  • személyesen a stúdióban (1147 Budapest, Lőcsei út 43.) ,
  • e-mailen ( sasvarieva@kornotorna.hu ),
  • vagy telefonon a (+36 1) 251 09 25, (+36 20) 958 0506 számokon.