CSAK NŐKNEK!

❅❅❅ Kedves régi és új Vendégeink! Várunk szeretettel mindenkit a Mozgásstúdió óráira, órarend szerinti nyitvatartással! Mottónk: az intenzív mozgást soha nem késő elkezdeni, újrakezdeni, de a jó egészség és jó közérzet érdekében rendszeresen végezni ajánlott!  ❅❅❅

1Intim torna

INTIM TORNA TUDNIVALÓK. . .

A medencefenéki izomtorna, gátizomtorna, azaz intim izmaink tornája a vizelet inkontinencia, a vizelettartás zavarának legegyszerűbb ún. konzervatív, vagyis nem műtéti gyógymódja, egyben a megelőzés hatékony eszköze is, és igen jelentős pozitív hatással van a szexuális élet minőségére. Az intim torna hatásos a szél-, székletinkontinencia és az aranyér kezelésében is.

Elsősorban a nőket érintően, három inkontinencia fajta esetében alkalmazhatóAz un. stressz inkontinencia, amely hasűri nyomásfokozódáskor, azaz köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés, lépcsőzés, futás, ugrás, tornázás alkalmával jelentkező akaratlan vizeletcsepegést jelent. A köztudatban sokszor tévesen az idegesség, feszültség okozta „stressz”-nek tulajdonítják a megnevezés hasonlósága miatt, de ez nem igaz! Ezért manapság az egészségügyi szaknyelv áttér a „terheléses” inkontinencia megnevezés használatára a stressz inkontinencia megnevezés helyett.

Kezdeti stádiumban, enyhesúlyos esetben 6-8 hét alatt, középsúlyos esetekben 10-12 hét alatt teljes mértékben megszüntethetők a tünetek szorgalmas, rendszeres és megfelelő intenzitású gyakorolással. Utóbbi esetben az elektroterápiás kezelés, vagy a hüvelyi súly alkalmazása kiegészítésként még gyorsabb gyógyulást eredményezhet. Súlyos esetben – testhelyzet változtatáskor, járáskor is elfolyó vizelet esetén – műtéti megoldás szükséges, de annak eredményességét a kiegészítő torna mindenképpen elősegíti. A vizeletcsepegési tünetek megszűnésével sem szabad a tornát soha abbahagyni, mert azok visszatérnek!
A késztetéses inkontinencia hirtelen sürgős, tarthatatlan vizeletürítési kényszerérzettel jár, amely a speciális torna mellett gyógyszeres kezelést is igényel, hasonlóan a kevert inkontinencia formához, amely a kettő együttes meglétét jelenti.

A leggyakoribb a stressz, terheléses inkontinencia, amely már várandósság alatt is, vagy szülés után, illetve változó korban okozhat főként gondot, de előfordulhat bármely életkorban, valamint ritkább esetben férfiaknál is prosztata műtét után.
Az ok egyszerű, a medence un. kimenetét, belső-alsó részét lezáró, a hasűri szerveket alátámasztó medencefenéki izmok, vagy egyszerűbb szaknyelvi megnevezéssel, a gátizmok gyengesége, azaz intim izmaink csökkent működőképessége.
Ezen izomcsoportot – amely intim testrészünk láthatatlan izmait képezi – főképp a nőknek ugyanúgy folyamatosan edzeni kell, mint testünk egyéb izmait. Ugyanis 25-30 éves kortól – az ülőéletmód hatására még inkább – az izmok tömege, ereje, rugalmassága elkezd folyamatosan csökkeni. Így van ez intim izmainknál is, melyek kezdődő elgyengülésének vitathatatlan és kellemetlen tünete az akaratlan vizeletcsepegés, fent említett „stressz”, azaz „terheléses” helyzetekben.

Az intim izmokat erősítő tornát, valamint azok helyes működtetésének és erősödésének műszeres visszajelzési-mérési módszerét az amerikai Dr. Arnold Kegel szülész-nőgyógyász professzor fedezte fel a gyógyító tudomány számára még az 1950-es években. Módszerének egyszerű négy gyakorlatát – korcsoportra és nemekre való tekintettel is – azóta orvosok, gyógytornászok továbbfejlesztették, és alkalmazzák szerte a világban a klinikai gyógyításban, ill. a megelőzésben. Az egészségügyi etika és a szerzői jogszabályok alapján, a felfedezőt is tiszteletben tartva, nemzetközileg manapság is „kegelek”, Kegel-gyakorlatok, „Kegel exercises”, vagy az általános „medencefenéki izom tréning”- „pelvic floor muscle training, PFMT ”- szakmegnevezéssel illetik a módszert, melynek részét képezik a gyógyulást-megelőzést segítő egészségügyi, egészségnevelési, életmód változtatási ismeretek is.

A speciális torna a keleti kultúrákból ered, ahol anyáról leányára szálló titkos tudomány volt és ma is az, elsősorban a minőségi szexuális élet megélésére a nő és férfi számára. Ezért alkalmazza szintén eredményesen a „kegeleket” a szexuálterápia. Minden intim torna módszer a vonatkozó egészségügyi ismeretek átvett feldolgozása, és szakszerű, vagy szakszerűtlenül „túlfantáziált” alternatív gyakorlatvariációja a Kegel-gyakorlatoknak, de nem más, és nem „magyar” felfedezés!!

A leghatékonyabb gyakorlatvariációk összeállításának lényege ugyanis, a gátizmok, a medencefenéki izmok és a medence környéki mélyizmok funkcionális anatómiai működésének, beidegzésének, idegélettani viselkedésének pontos ismerete, amely behatárolja azok akaratlagos működtetését, és kizárja az egyes gátizom részek, záróizmok, medencefenéki izomrészek, – szubjektív érzeteken és félrevezetően más izmok, belső comb, farizmok mozdításán alapuló – külön-külön működtetési lehetőségét, vagy oldalra kihúzását, masni kötést! A szakszerűtlenül „túlvariált” gyakorlatsorok jelentősen rontják a gátizomtorna hatékonyságát, eredményességét, a fő izomcsoportok megerősödésének lehetőségét és mértékét!

Ezért, mindig le kell ellenőrizni a gyakorolás kezdetén kezünk tapintásával, vagy biofeedback eszközzel sajátmagunknak is, illetve a szakértő oktatónak az egyszerű izomműködést, amit a hazai és nemzetközi egészségügyi irányelvek is előírnak! Klinikai tudományos vizsgálatok szerint ugyanis a nők 43% présel, azaz lefelé nyomja a medencefenéki izmokat, alhasi szerveit a helyes izomműködtetésre való első felszólításkor! Ez egy szakértő tanfolyamon, vagy a videofilmről megtanult önellenőrzéssel, avagy az oktató ellenőrzésével teljes mértékben, biztonsággal elkerülhető!

KIKNEK SZÜKSÉGES A GÁTIZOMTORNA FELTÉTLENÜL?!

Nők részére

– akiknek gyenge az izom- és kötőszöveti rendszere,
– kismamáknak szülés  előtt, de főként szülés  után,
– változó korban lévőknek,
– állandó ülőmunkát, vagy  nehéz  fizikai  munkát  végzőknek,
– krónikus köhögéssel küszködőknek,
– nagyon intenzív testedzést végzőknek,
– túlzottan elhízottaknak,
– alhasi  műtéten  átesetteknek,
– gyenge végbélzáróizommal rendelkezőknek. 

Férfiak részére:

– prosztata műtét után,
– aranyér betegség kezelésére,
– végbélzáróizom gyengeség esetén,
– potenciazavar kezelésére.

A TORNA LEGFÕBB EREDMÉNYEI, JÓTÉKONY HATÁSAI !

– megelőzi  és  megszünteti  az  akaratlan  vizelet- és szél-, székletvesztést,

– megelőzi a méh, húgyhólyag, végbél süllyedését, illetve segít azok megszüntetésében,

– megelőzi az aranyeres bántalmakat ill. segít  kezelésükben,
– segít a menstruációs fájdalmak oldásában,
– segíti a szülés és alhasi műtétek utáni regenerálódást,

-segíti a fogamzóképesség fejlődését, a petefészkek jól működését,
– jelentősen javítja a szexuális élet minőségét, fokozza az orgazmus készséget.

További tudnivalók a tanfolyamról…